Visualització de contingut web

Imprescindibles

Imprescindibles

Ximo Puig afirma que l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial assegurarà la seua implantació ètica seguint els principis de 'la competitivitat, la sostenibilitat i la inclusió'

Ximo Puig afirma que l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial assegurarà la seua implantació ètica seguint els principis de 'la competitivitat, la sostenibilitat i la inclusió'

Ximo Puig afirma que l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial assegurarà la seua implantació ètica seguint els principis de 'la competitivitat, la sostenibilitat i la inclusió'

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial de la Comunitat Valenciana assegurarà la seua implantació ètica seguint els principis rectors de "la competitivitat, la sostenibilitat i la inclusió".

"Tot avanç ha d'anar acompanyat d'una visió ètica", ha defensat Puig, que ha explicat la "base humanista" i el "projecte de progrés" que és aquesta estratègia "de desenvolupament innovador i inclusiu".

Així s'ha expressat en la presentació de l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial a Alacant, on ha mantingut un diàleg amb la doctora en telecomunicacions Nuria Oliver, membre de la Reial Acadèmia d'Enginyeria.

En l'acte, al qual també ha assistit la consellera d'Innovació, Universitat, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha asseverat que la revolució tecnològica "ha d'abordar els grans problemes de la humanitat en aquests moments", com és el cas del canvi climàtic i el canvi del model productiu.

Per això, el president ha afirmat que la intel·ligència artificial és "un nervi fonamental per a la transformació del model", com també per a augmentar la productivitat, "l'única manera de millorar la competitivitat".

Així mateix, ha expressat la importància d'aquesta tecnologia per a millorar la sostenibilitat del sistema, alhora que ha advocat perquè la revolució digital siga inclusiva.

En aquest sentit, ha defensat que la tecnologia ha d'estar "al servei de les persones i d'una societat cohesionada" i ha advocat per tindre una "reacció optimista i activa" als canvis que s'estan produint, i evitar que la quarta revolució industrial tinga perdedors.

"És més important que mai que des de la política es donen respostes i es done seguretat", ha subratllat el president, que també ha explicat la importància que el projecte valencià s'encaste amb l'Estratègia Europea per a la Intel·ligència Artificial, presentada l'estiu passat.

Impregnar de cultura tecnològica la societat

Així, respecte a l'estratègia valenciana, el titular del Consell ha informat que es basa en tres punts: la investigació, el desenvolupament de diferents hubs d'intel·ligència artificial en el conjunt del territori valencià i l'impuls d'un marc normatiu.

En aquest sentit, ha assenyalat que la Generalitat impulsarà la Llei de desenvolupament de la societat digital amb l'objectiu de "generar un marc legal potent més enllà de la conjuntura" perquè la intel·ligència artificial "capil·laritze en tot el teixit econòmic i també en el teixit social".

Per això, també ha destacat que és "fonamental" que la societat "s'impregne de la cultura tecnològica" a través de "la formació dels treballadors i treballadores" i de l'impuls de la formació professional.

Projectes a Alacant

Entre els punts de l'estratègia, el president ha explicat que el Consell ha apostat per situar Alacant en l'elit europea de la investigació en intel·ligència artificial.

En aquest sentit, ha assenyalat que la Generalitat ha donat suport a un projecte per a la creació d'un laboratori d'avantguarda integrat en la xarxa d'excel·lència europea d'intel·ligència artificial ELLIS (European Laboratory for Learning and Intelligence Services, en les seues sigles en anglés).

Així, el cap de l'executiu ha informat que el Consell ja n'ha sol·licitat a la xarxa europea la inclusió i està a l'espera de l'avaluació de la proposta presentada.

El node ELLIS permetria treballar des d'Alacant amb els millors investigadors europeus i permetrà "connectar el Districte Digital i l'ecosistema innovador valencià amb el projecte europeu".

Es tracta del Laboratori Europeu per a l'Aprenentatge i els Sistemes Intel·ligents, ELLIS, una societat europea que agrupa investigadors en machine learning. Aquesta entitat va ser creada en 2018 amb l'objectiu que el continent europeu guanye terreny en aquesta matèria als EUA i la Xina.

D'altra banda, el president s'ha referit al projecte del Centre d'Investigació de l'Envelliment, que també se situarà a Alacant, com un "instrument fonamental per a entendre cap a on anem". Un ens interdisciplinari que serà, en paraules de Puig, el primer centre d'envelliment que tindrà com a base "el pensament tecnològic" i eines com la intel·ligència artificial.

Així mateix, ha expressat la necessitat que l'Administració pública siga "incentivadora i catalitzadora" en comptes d'un fre a la innovació, i ha incidit en la importància d'acostar les start-ups al sector públic per a "donar resposta als problemes de l'Administració".

L'Estratègia valenciana

L'Estratègia d'Intel·ligència Artificial de la Comunitat Valenciana està plantejada amb l'objecte d'ordenar l'impacte del desenvolupament tecnològic en la societat perquè siga positiu.

El president, que ha mostrat la "voluntat clara del Consell perquè l'estratègia s'implemente", ha incidit en la necessitat que tinga un recorregut al llarg del temps i amb el major consens parlamentari.

Per la seua banda, la consellera Pascual ha volgut subratllar la importància d'apostar per la intel·ligència artificial, ja que suposa un impuls per a l'economia i "obri una gran oportunitat" per a poder consolidar "un nou model que millore la qualitat de vida de la ciutadania".

Pascual ha explicat que "alguns estudis indiquen que els beneficis d'adoptar la intel·ligència artificial a Espanya s'estimen en un increment del doble de la taxa del PIB", així com que pronostiquen "la creació d'un milió d'ocupacions noves cada any".

Així mateix, ha recordat que la Generalitat "ha fet una clara aposta" pel camí de la intel·ligència artificial. "Aquesta conselleria contribuirà a aquest camí amb la coordinació de les polítiques d'innovació", ha remarcat.

D'altra banda, la titular d'Innovació ha explicat que, actualment, la intel·ligència artificial es pot aplicar en pràcticament tots els àmbits de la societat, com és el cas de l'agricultura, la previsió turística, la sostenibilitat del sector industrial, l'optimització de les xarxes energètiques o la implantació de les smart cities.