Visualització de contingut web

Imprescindibles

Imprescindibles

INCLIVA desenvolupa amb el suport de l’AVI una tècnica pionera per al diagnòstic de psicosi basada en l'aprenentatge automàtic

INCLIVA desenvolupa amb el suport de l’AVI una tècnica pionera per al diagnòstic de psicosi basada en l'aprenentatge automàtic

INCLIVA desenvolupa amb el suport de l'AVI una tècnica pionera per al diagnòstic de psicosi basada en l'aprenentatge automàtic

INCLIVA desenvolupa, amb el suport de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), un sistema pioner per al diagnòstic predictiu de psicosi, basat en l'aplicació de tècniques d'aprenentatge automàtic a partir de les dades preses per ressonàncies magnètiques funcionals.

El projecte conjumina els resultats dels treballs desenvolupats en els últims anys pel grup d'investigació en psiquiatria i malalties neurodegeneratives de l'INCLIVA amb els coneixements en estadística i Machine Learning que proporcionen els departaments de Sistemes Informàtics i Computació, i d'Estadística i Investigació Operativa Aplicades de la Universitat Politècnica de València (UPV). També col·labora en aquesta iniciativa el Centre d'Investigació Biomèdica en la Xarxa de Salut Mental (CIBERSAM).

Amb un percentatge d'èxit a l'entorn del 80%, els primers resultats semblen esperançadors. De fet, si aquests es confirmaren al final de l'estudi, constituirien una fita d'abast internacional. Es tractaria de la primera vegada que els científics aconsegueixen identificar marcadors biològics per a confirmar el diagnòstic de pacients amb psicosi, terme que engloba l'esquizofrènia o el trastorn bipolar, entre altres.

Els psiquiatres manquen hui d'una prova mèdica per a la diagnosi d'aquest tipus de malalties, per la qual cosa aquesta es realitza exclusivament a partir de l'anàlisi dels símptomes.

Des de fa dècades, la comunitat científica ha tractat de trobar diferències estructurals o d'activació neuronal en el cervell de pacients amb aquest tipus de malalties, però els resultats obtinguts fins ara mateix no permetien traure conclusions en el diagnòstic individual. No obstant això, l'aplicació de les tècniques d'aprenentatge automàtic al camp de la neuroimatge ha obert una nova via per a afinar la predicció i reduir dràsticament les taxes d'error.

Diferències en l'estimulació

Aquesta tecnologia permet classificar les ressonàncies magnètiques dels pacients a través d'uns complexos sistemes matemàtics, però la seua efectivitat depén del tipus d'estímuls al qual se sotmet al cervell durant el transcurs d'aquesta prova clínica. És el que en argot mèdic es coneix com a paradigma.

"Les diferències entre un cervell sa i un altre amb psicosi són molt subtils. Tant, que per a poder detectar-les hem de comparar les reaccions d'un cervell sa i un altre amb sospita de psicosi davant uns mateixos estímuls", explica Julio Sanjuán, responsable de la Unitat de Primers Episodis Psicòtics de l'Hospital Clínic de València, cap de grup del CIBERSAM i coordinador del projecte.

L'elecció del paradigma, és a dir, dels estímuls que s'han d'aplicar durant la ressonància funcional, s'erigeix en el fet diferencial. No obstant això, la comunitat científica no ha determinat quin paradigma resulta més eficaç, de manera que s'empren models molt diversos en les investigacions.

El desenvolupat pel INCLIVA fa ja 11 anys ofereix resultats prometedors. Basa el seu èxit en l'estimulació mitjançant una selecció de paraules emocionals que afecten de forma especial les persones amb trastorns d'aquest tipus. No exigeix cap esforç al pacient, que es limita a escoltar un àudio durant el desenvolupament de la prova, i és, a més, fàcilment replicable.

Assaig als Estats Units

La combinació d'aquest paradigma amb les tècniques d'aprenentatge automàtic ha permés identificar correctament el diagnòstic en un 80% dels casos. En l'estudi han participat pacients de l'Hospital Clínic Universitari de València, del Sant Pau de Barcelona i del Marqués de Valdecillas de Santander. I en les pròximes setmanes s'estendrà a l'Hospital John Kane de Nova York, un dels centres de referència en psiquiatria dels Estats Units.

Els resultats preliminars apunten al fet que l'impacte d'aquest sistema predictiu podria anar més enllà del mer diagnòstic clínic. "Seria útil, per exemple, per a comprovar l'eficàcia del tractament, ja que permet analitzar com canvia l'activació cerebral abans i després de la seua administració", explica el doctor Sanjuán.

"Mai fins ara s'ha estat tan prop de desenvolupar el primer marcador predictiu en psicosi, però hem de ser cauts i esperar a tindre tots els resultats, en la segona meitat d'enguany", insisteix. Però si es confirma, el INCLIVA ha previst desenvolupar un manual d'ús, i també un paquet informàtic per a posar a la disposició de les unitats de psiquiatria aquest instrument de suport al facultatiu.